BCN Design Tour

Mercat del Ninot

Mallorca 135, 933 234 909

www.mercatdelninot.com

Després d’una remodelació integral signada per l’arquitecte Josep Lluís Mateo, el nou Mercat del Ninot va obrir les seves portes el 2015.

A més d'incloure la rehabilitació de la característica estructura de ferro de l'edifici i la coberta de l'any 1933, les obres van permetre crear un nou accés principal pel carrer Mallorca, així com un doble nivell soterrat, que alberga un supermercat, l'aparcament i el moll de càrrega i descàrrega.

La idea de Mateo era convertir l’antic mercat en una àmplia plaça coberta amb l’esperit del passat, però adequada al segle XXI. Amb aquesta intenció, va distribuir les parades seguint dos eixs inspirats en el cardus i el decumanus característics de les ciutats romanes.

A part de guanyar espai i ordenar-ho d’una manera més racional, l'arquitecte també va reorganitzar els accessos adaptant el sòl a les diferents cotes per poder salvar els canvis de nivell existents. Aquesta actuació va generar un espai unificat d'accessos al hall principal, des d'on l'usuari obté una visió general del mercat i pot dirigir-se cap a un lloc o un altre.

La principal premissa del projecte, a més de les estrictament funcionals, era mantenir la característica estructura metàl·lica del mercat, formada per tres cossos on el central es troba més elevat que els dos laterals per afavorir la ventilació i l'entrada de llum.

Així es va fer. Però tant les façanes com la coberta es van redissenyar per permetre l'entrada de llum natural des de l'exterior sense deixar passar la radiació solar directa. La solució escollida va ser un sistema de lames perforades que regula l'entrada de llum. I es van integrar les parades exteriors a la pròpia coberta de les façanes per evitar que ocupessin gran part de la vorera com succeïa en el passat.