BCN Design Tour

Escola Sant Gregori

Carles Riba 11-15, 93 2123108

www.santgregori.org

L’escola concertada Sant Gregori va néixer com un internat a la localitat de La Molina en el curs 1955-1956. Però no va trigar gaire a trasllardar-se a la ciutat de Barcelona i, després de passar per diversos espais, finalment va arribar a la seva ubicació actual, en aquests terrenys que un grup de pares va adquirir el 1966.

La construcció del primer edifici va tenir lloc en dues fases. La primera, el 1966, va ser obra de l’arquitecte Jordi Bonet, i la segona, el 1974, de l’arquitecte Jordi Figueras. No obstant això, amb el pas del temps i coincidint amb el cinquantenari de l’escola, el 2005, es va plantejar la necessitat d’ampliar i millorar les instal·lacions del centre.

El repte consistia a complir aquests objectius, però de manera que la intervenció quedés perfectament integrada i harmonitzada amb els edificis preexistents i l’entorn natural. Els encarregats de realitzar-lo, entre 2009 i 2011, van ser Coll-Leclerc Arquitectes.

Entre els requisits urbanístics del pla es trobava ocupar el mínim espai natural de la parcel·la, sense estendre’s a les cotes altes del terreny, i fer una actuació unitària i amb el menor impacte visual possible. Es tractava, en definitiva, d’una operació que consistia més en ocupar buits, buidar i tornar a omplir, substituint les terrasses en mal estat i creant espais polivalents, que d’una construcció a l’ús.

Una de les intervencions més destacades dels arquitectes va ser l’espai natural de recepció exterior amb tres pins que els arquitectes van conservar i van potenciar. Al voltant d’aquest pati i substituint la primera terrassa sobre la qual se situa l’escola, van construir una nova administració semienterrada.

Van completar aquesta distribució amb una grada-escalinata que crea una mena d’àgora-auditori exterior ombrejat pels antics pins, i que connecta amb la sala polivalent gràcies a la gran porta corredissa que hi ha a la part del darrere de l’escenari.

A més de ser un lloc exterior d’acollida on els pares i els nens poden esperar, jugar i realitzar trobades i espectacles, la idea de la porta corredissa fa que els espais s’encadenin i l’escenari pugui ser usat tant des de l’interior com des de l’exterior.

Una altra de les seves intervencions va ser revestir la façana exposada al sud amb gelosies verticals de fusta de pi que protegeixen les aules del sol directe. Una aposta que juntament amb altres solucions per climatitzar fan que l'edifici gaudeixi de la qualificació energètica "A".