BCN Design Tour

Capdevila Joiers

Consell de Cent 320, 932160432

www.capdevilajoiers.com

Capdevila Joiers és sinònim de més d'un segle de treball, i quatre generacions de joiers que des de 1905 han aportat els seus coneixements i la seva creativitat a un ofici que uneix l'art i l'artesania.

Encapçalant la firma es troba Manel Capdevila, besnét del fundador i format al taller de la família i l'escola Massana. Considerat una figura cabdal de la joieria contemporània, Manel va apostar per una renovació estètica i conceptual de l'orfebreria civil i religiosa, així com elaborar peces innovadores vinculades al moviment pictòric de l'informalisme.

En 2013, la signatura va rebre l'encàrrec de crear l'anell pastoral de les audiències públiques del papa Francesc. Una peça elaborada seguint les directrius marcades: que tingués forma hexagonal, que portés una creu central, i que fos de plata, senzilla, simple i austera, a més de còmoda i fàcil de portar.

L'encarregat de projectar aquest establiment on avui en dia tenen la seva seu va ser l'interiorista Antoni Casadesús. La seva intervenció va consistir en adequar el local al tipus d'obres que s'exposen, creant un espai caracteritzat per la sobrietat i la simplicitat que s'adapta al tarannà ideològic i artístic de Capdevila Joiers.

En una superfície marcadament rectangular, la llum de l'exterior es filtra a través d'un gran finestral amb un aparador semi flotant. La doble porta d'accés es converteix en preàmbul de silenci i reflexió.

A l'interior, la fusta d'auró, l'alternança de grisos en sostres, parets i terres, i l'opacitat de les llums li atorguen una atmosfera de semipenombra. Es tracta d'un ambient que deixa tot el protagonisme a les joies exposades en àmplies vitrines amb una poderosa il·luminació focal a un costat i en prestatgeries en l'oposat.

Sobre la planta, es disposen quatre taules de fusta de contorns suaus i amb una llum adequada per afavorir una major privacitat en el tracte amb el client. I al centre se situa una illa de calaixos al costat de la paret on s'exposen dos grans pintures al·legòriques del mar i la terra signades per Manel Capdevila.

Mentre que, al fons del local, un gran vidre translúcid confereix privacitat a la zona administrativa de la signatura, i un ascensor perfectament integrat s'utilitza per accedir a la sala d'exposicions del subsòl.