BCN Design Tour

Facultat de Dret. UB

Av. Diagonal 684, 934 024 354

www.ub.edu/portal/web/dret

Inaugurat en ple franquisme, el 1958, l’edifici de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona està considerat com un dels millors exemples de l’arquitectura del Moviment Modern a Catalunya, i vinculat als principis del corrent artístic De Stijl i les construccions de Mies van der Rohe, especialment el campus de l’IIT de Chicago.

Quan els van encarregar el projecte, els arquitectes Pedro López Íñigo, Guillermo Giráldez i Xavier Subías, ferms defensors del racionalisme europeu, estaven en plena recerca d'un llenguatge arquitectònic contemporani propi, que recuperés els cànons moderns d'abans de la guerra, i que rebutgés l’arquitectura acadèmica i monumental que llavors imperava al país.

Seguint aquests preceptes es van posar en marxa immediatament. Per exigències de calendari, l’obra es va dur a terme en un temps rècord, tot just un any entre projecte i construcció. Van distribuir l’edifici en dos volums perpendiculars. Un horitzontal i un altre vertical, que divideix l’horitzontal per la meitat. L’horitzontal conté les aules i la zona representativa, i el vertical la zona administrativa i els seminaris.

Per a la construcció, van optar per una estructura de ferro i formigó armat i la van combinar amb parets vidriades que permeten l’entrada de llum natural. A l’interior de l’edifici, van integrar diferents expressions artístiques, com ara les pintures al fresc de Jaume Muxart situades a l’aula magna, o el mural de l’escultor Josep Maria Subirachs i el ceramista Antoni Cumella.

Es tractava d’una proposta que suposava una gran innovació en aquell temps, i que li va valer el Premi FAD d’Arquitectura de 1958, just el primer any que es va convocar. Un premi impulsat per l’Associació ArquinFAD del Foment de les Arts i del Disseny, que s’atorga cada any al millor edifici construït a Barcelona.