BCN Design Tour

Habitatges Compositor Bach

Johann Sebastian Bach 4

Projectat i construït per l’estudi d’arquitectura de Ricardo Bofill el 1965, aquest conjunt d’habitatges format per dos edificis units –un dels quals era de renda limitada- està marcat per aquest fet i la seva orientació fins a la plaça circular de Sant Gregori Taumaturg.

Com a conseqüència d’aquestes peculiaritats, el conjunt es va concebre amb dues façanes i entrades principals –una al carrer Johann Sebastian Bach i l’altra al carrer Francesc Pérez Cabrero- connectes per una façana secundària entre ambdues, que es va dissenyar amb un perfil corb per adaptar-se al traçat de la plaça.

Les dues entrades corresponen a diferents programes de construcció inserits en una única estructura unificada. El programa de Francesc Pérez Cabrero consistia en 21 apartaments de renda limitada. Mentre que el de Johann Sebastian Bach constava de 12 apartaments de luxe, a més d'un àtic amb disseny personalitzat.

Tot i presentar diferents nivells de detall dels espais interiors i les zones comuns en funció dels diferents programes, les dues construccions es van unificar repetint els materials emprats i seguint els mateixos preceptes constructius, íntimament lligats a la tradició artesanal catalana.

L'element dominant és el maó que es disposa en bandes horitzontals que abracen l'edifici en la seva totalitat, i dos gelosies de maó disposades verticalment en ambdues façanes principals.

A la part més alta, a més, es van disposar els elements per darrere de la línia de façana per crear terrasses i balcons amb una sèrie de xemeneies i baranes que recorden l'obra d'Antoni Gaudí.

Aquesta disposició permet que a l'àtic i el sobreàtic es pugui ubicar un elaborat sistema de jardins, balcons i terrasses amb piscina, que constitueix un autèntic oasi privat i aïllat enmig de la ciutat.