BCN Design Tour

Casa Josefa López

Muntaner 342

Amb el seu joc de volums, el minimalisme de les seves estructures i l’aposta decidida per la modernitat, aquest edifici, conegut com a Casa Josefa López, es considera com una de les obres més avantguardistes de l’arquitecte racionalista Josep Lluís Sert.

Ell va projectar i va acabar entre 1929 i 1931, just després de tornar de París, on havia començat a treballar amb Le Corbusier, i en paral·lel a la formació del GATCPAC, el Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània que ell va cofundar.

Està format per un total de sis habitatges dúplex, amb un espai a doble alçada a la sala d’estar. L’entrada, al nivell inferior condueix a les àrees comunes, i els dormitoris se situen en el nivell superior. Mentre que, a l’àtic, hi ha dos estudis oberts a terrasses enjardinades.

Dins de l'edifici, destaquen una infinitat d'artefactes -com tubs de recollida d'escombraries, ascensors amb doble cabina (ascensor i muntacàrregues), i muntaplats- que denoten la influència maquinista de la proposta.

L’elecció del dúplex, una innovadora solució per aquell temps, va permetre reduir a la mínima expressió les zones de pas, i també explorar a fons les possibilitats del llenguatge purista de Le Corbusier, amb qui Sert va mantenir la seva relació professional al llarg de tota la seva carrera.

A les façanes, l'alternança de finestres, terrasses i balcons i els seus remats metàl·lics, amb un llenguatge estètic que recorda al neoplasticisme de Mondrian, dóna una idea de la distribució dels dúplex.

Tot un cant a la modernitat que fa que estigui considerat, juntament amb la Casa Bloc de Sant Andreu i el dispensari antituberculós del Raval -també obres seves-, com una de les primeres obres racionalistes de l'arquitectura espanyola.