BCN Design Tour

La casa dels braus

Gran Via de les Corts Catalanes 798

La casa dels braus és un conjunt de tres edificis amb diversos locals de negoci i 178 habitatges signat per l’arquitecte postracionalista Antoni de Moragas i Gallisà. Un arquitecte que va apostar fortament per incorporar els avenços de la indústria a l’arquitectura fusionant les diferents corrents racionalistes, des de la modernitat nòrdica fins al brutalisme que caracteritza aquest conjunt.

El seu nom es deu al fet que l’arquitecte, gran aficionat taurí i inspirat per la proximitat de la plaça de braus La Monumental, va cobrir tots els sostres dels balcons que donen a la Gran Via amb grans fotografies en blanc i negre en què es veuen escenes d’una correguda de bous.

Les diferents imatges, realitzades pel prestigiós fotògraf Francesc Català-Roca –gran amic de l’arquitecte-, tenien la intenció d’individualitzar cada habitatge. I es van folrar amb plàstic per protegir-se de les inclemències del clima.

Seguint el mateix patró, als vestíbuls dels diferents edificis es van recobrir algunes parets amb ampliacions fotogràfiques en positiu i en negatiu dels toros d'Altamira i dels detalls del brodat de la jaqueta curta d'un picador. Així com una escultura de Josep Maria Subirachs i una pintura de Francesc Todó de temes taurins.

Per evitar projectar una paret mitgera sobre la contigua església del Roser, es va deixar un espai entre aquesta i La casa dels braus que va donar lloc a una façana lateral en un dels costats. Mentre que en l'altre, es va renunciar a edificar en alçada el triangle del xamfrà per evitar les distribucions característiques d'aquestes cantonades de l’illa.

Un dels interrogants plantejats a l’hora de planificar el projecte va ser on ubicar la terrassa. Per a l’arquitecte, situar-la al final del menjador impossibilitava la vista directa de l’exterior, i l’entrada i sortida a la mateixa restava intimitat a l'estada.

Per solucionar-lo, la va situar de manera que s’accedís lateralment des del menjador, el que va permetre posar un gran finestral en el mateix rematat amb les jardineres de formigó que caracteritzen molts dels edificis construïts per Moragas. No obstant això, avui dia ja no són a La casa dels braus perquè van decidir eliminar-les en una rehabilitació posterior.