BCN Design Tour

Les Escales Park

Sor Eulàlia d'Anzizu 46

El conjunt residencial de Les Escales Park va ser projectat el 1967 per Josep Lluís Sert en col·laboració amb Joseph Zalewshi i Jaume Freiza, i construït sobre uns terrenys propietat de la família Güell que antigament havien format part de la finca Can Duran de les Escales.

El pla inicial constava de 26 habitatges de luxe en què Sert va projectar un sistema d’apartaments dúplex hereu dels Immeubles-Vila de Le Corbusier. La principal innovació de Sert va ser incorporar elements típics de la tradició local mediterrània, com les persianes de llibret, la ceràmica vidriada, i els forjats de revoltons, als postulats brutalistas que havia adoptats durant la seva estada als Estats Units.

Els habitatges havien de repartir-se en cinc blocs diferents, però l'aprovació del Pla General Metropolità de 1970 els va obligar a fer una revisió del conjunt, que implicava la supressió del bloc central i la densificació dels quatre restants.

Com a conseqüència de desacords amb el promotor, finalment Sert només va dur a terme íntegrament el Bloc 4, que va ser l’únic que es va construir respectant les directrius originals i que va rebre el Premi FAD d’Arquitectura de 1974.

Situat en un frondós jardí de 200 anys d'antiguitat i d'una gran qualitat paisatgística, el bloc principal es va distanciar del carrer Sor Eulàlia d'Anzizu amb la finalitat de conservar el bosc de pins i, al mateix temps, aprofitar les seves vistes i separar el conjunt del soroll del trànsit i la contaminació.

El nivell d’accés és inferior al del carrer i s’arriba a ell per una petita rampa. Un ampli corredor de vidre permet arribar als ascensors que connecten amb els diferents apartaments, que s'estructuren seguint un esquema de volumetries i alçades asimètriques, i donen com a com a resultat un perfil irregular i dinàmic.

La majoria d’apartaments són tipus dúplex, amb els espais comuns i les àrees de servei en el nivell inferior, i els dormitoris i els banys en el nivell superior connectats per una escala interior. Completen el conjunt les terrasses i jardins suspesos que aprofiten l'entramat de buits de diferents alçades i profunditats deixats per l'estructura principal.