BCN Design Tour

El Noticiero Universal

Roger de Llúria 35

Aquest edifici racionalista, projectat per l’arquitecte Josep Maria Sostres Maluquer en 1963, va albergar en el seu dia els tallers i les oficines d’El Noticiero Universal. Un diari vespertí fundat pel polític i periodista Francesc Peris Mencheta el 1888 coincidint amb la celebració a Barcelona de l'Exposició Universal.

En el seu lloc hi havia una construcció neoclàssica de dues plantes que amb el pas del temps havia quedat obsoleta. La incorporació de nova maquinària d'impressió i la necessitat d'ampliar les oficines requeria una reforma integral per modernitzar les instal·lacions que es va solucionar creant un edifici totalment nou en substitució de l'anterior.

Seguint els postulats racionalistes, l'arquitecte va concebre les noves oficines com un edifici-contenidor de plantes diàfanes, en les que la distribució es podia modificar lliurement segons les necessitats de cada moment, i una façana totalment plana, formada per un mur aplacat de pedra de color blanc ple de finestres per aprofitar al màxim la llum natural.

Malgrat l'evident contrast entre l'estil d'aquest edifici i el de les clàssiques construccions de l'Eixample confrontants, la façana va ser concebuda com un diàleg entre l'arquitectura moderna i el passat. Motiu pel qual totes les finestres mantenen la mateixa proporció vertical que les balconeres tradicionals que l'envolten.

Un cop construït, el 1965, l'edifici d'El Noticiero Universal va rebre el premi FAD d'arquitectura d'aquell any, i es va mantenir en actiu fins a 1985 quan el diari va deixar de publicar-se.

Després de romandre tancat i abandonat uns anys, va ser catalogat com a patrimoni històric arquitectònic per l'Ajuntament de Barcelona. El 1997, va ser adquirit per un grup immobiliari que el va rehabilitar per destinar-lo a oficines i habitatges. Mentre que la planta baixa es va reconvertir al restaurant que alberga avui, projectat per l'interiorista Francesc Pons, i batejat amb el mateix nom del diari en record del seu passat.