BCN Design Tour

Tunateca Balfegó

Diagonal 439, 93 7976460

www.tunatecabalfego.com

Situat en una de les artèries de comunicació més emblemàtiques de Barcelona, aquest restaurant constitueix el primer espai gastronòmic del món dedicat en exclusiva a la tonyina vermella. La seva proposta va un pas més enllà de la gastronomia. A través de cursos i demostracions, s’erigeix com un enclavament d’experimentació i divulgació al voltant d’aquest peix.

L’artífex del projecte és el Grup Balfegó, una empresa familiar de pescadors amb una llarga tradició a l’esquena que, en l’actualitat, se centra a comercialitzar la tonyina vermella que cria a les aigües de l’Ametlla de Mar.

Per a l'interiorisme, van escollir a El Equipo Creativo, que va impregnar cadascuna de les diferents zones i tots els elements que les componen amb algun aspecte relacionat amb aquest producte i la seva pesca.

La sala blava és la zona principal i recrea les profunditats del mar. Una gran cortina translúcida de cinc metres d'altura desdibuixa la forma del local per convertir-lo en un espai ondulat, orgànic i profund. Al seu interior, tres grans barres ovalades amb cos d'acer inoxidable i sobre petri fosc recorden grans tonyines nedant. Mentre que en el sostre una al·legoria d'un banc de peixos forma ones.

La sala on es realitza el ‘ronqueo’ (nom que se li dóna a l'especejament tradicional i manual de la tonyina) està planificada com un espai de treball fàcil de netejar. Per aquest motiu, es van dissenyar unes peces ceràmiques amb forma trapezoïdal que recobreixen tot l'ambient i recreen les brillants escates de tons blaus i platejats de la pell del peix.

En l’altell del local se situen els reservats, espais polivalents que poden acollir reunions, petits esdeveniments o àpats més íntims. Estan inspirats en la carn de la tonyina mitjançant l'ús d'una fusta vermellosa amb la veta molt marcada.

A través d'una il·luminació orgànica, amb subtils moviments i canvis d'intensitat, s'aconsegueix una subtil posada en escena que fa que tot el local cobri vida.