BCN Design Tour

Mag by El Magnífico

Grunyí 10, 934885786

www.cafeselmagnifico.com

En aquest lluminós local de 150 metres quadrats, ubicat en un edifici de 1848, té el seu espai Mag, el màgic lloc on es va gestar Cafés El Magnífico, i on avui dia es pot degustar cafè, comprar-lo i fins i tot estudiar-lo.

Aquí la primera generació de la família Sans va obrir una botiga on, entre altres productes, oferien cafè torrat. Amb el temps i l'expansió del negoci, el local va quedar petit i no van tenir més remei que traslladar la fàbrica i les oficines a un altre lloc.

No obstant això, es resistien a abandonar aquest espai on tres generacions de cafeters havien passat tantíssimes hores. La solució va ser conservar-lo i transformar-lo en el que és en l'actualitat: un establiment de degustació i adquisició de cafè, i un centre de formació.

Per realitzar-lo, van confiar el projecte a l’Estudi Tomás López, que ja s’havia encarregat de la seva efímera botiga de tè i cafè de la Diagonal. L’objectiu de l’interiorisme consistia a respondre a les necessitats actuals amb una mirada contemporània. Però respectant al mateix temps la identitat i les empremtes del passat d’aquest espai i aquest barri antigament ple de gremis d’artesans, com reflecteix la nomenclatura dels seus carrers.

Després d’una intervenció en els anys seixanta, la planta baixa hi havia quedat dividida en tres àrees (zona de venda, magatzem i oficina). Mentre que una estreta escala d’obra donava accés al soterrani, que, tot i estar en pèssimes condicions de salubritat i habitabilitat, amagava el gran atractiu arquitectònic de la fonamentació de l’edifici i un sostre voltat.

La reforma es va centrar a desfer-se del superflu i destapar l’amagat perquè convisqués amb la intervenció contemporània, provocant un atractiu contrast entre el nou i l’antic. Així, elements originals com els murs del carrer Grunyí, el sostre voltat o els arcs de descàrrega, funcionen com a guia del nou espai diàfan, lluminós i perfectament aïllat.

Algunes peces de mobiliari, com un gran banc a mida i determinades tauletes, van ser dissenyades especialment per a l’ocasió, mentre que altres mobles, com el taulell o el contramostrador, van ser adaptats d’altres projectes realitzats per a Cafés El Magnífico.

La intervenció no es va reduir només a l’interior del local, sinó que també va afectar la façana. Es va augmentar la vinculació entre l’espai interior i l’exterior eliminant els tancaments enrotllables dels accessos. En el seu lloc es va instal·lar un sistema de porticons metàl·lics pivotants que recorda els antics de fusta, encara presents en molts dels comerços de la zona, i que es poden plegar sense necessitat d’ocupar el carrer.