BCN Design Tour

Orígens

Carme 39, 93 2779521

www.origensbcn.com

En ple centre de Barcelona té el seu espai Orígens, una botiga d'artesania tradicional i d'avantguarda de proximitat. Tot el que es pot trobar en les seves prestatgeries i expositors està produït per dissenyadors i artesans locals compromesos amb la conservació del medi ambient i la igualtat social.

Els seus impulsors defensen que l'ecodisseny és la clau cap a la sostenibilitat i el consum responsable, motiu pel qual només venen productes que han estat dissenyats pensant en una producció sostenible.

Seguint aquesta lògica, molts dels productes que ofereixen estan realitzats amb materials reciclats o reutilitzats: des de bosses fabricades amb pneumàtics, cinturons de seguretat o banderoles publicitàries, fins làmpades fetes amb ampolles o cartró reciclats.

A més, tots han estat produïts localment per considerar que és la millor garantia de comprovar que la producció s'ha desenvolupat d'una manera responsable amb el medi social. És a dir que els treballadors que intervenen en tot el procés de producció han treballat sota condicions laborals justes.

També contribueixen a la divulgació i recuperació d'oficis artesanals que havien quedat pràcticament oblidats, com el de cisteller, teixidor, ferrer, pelleter, cerer, saboner o artesà del vidre donant a conèixer els treballs dels dissenyadors i artesans locals que produeixen seguint els seus preceptes.

Amb la intenció de fomentar el consum responsable, aposten per productes que estiguin realitzats amb els millors materials i les millors tècniques de confecció. Així s'aconsegueix que durin molts anys i s'evita un consum compulsiu que provoca el malbaratament i esgotament dels recursos i l'excés innecessari dels residus.