BCN Design Tour

La Manual Alpargatera

Avinyó 7

www.lamanualalpargatera.es

La Manual Alpargatera va néixer just després d'acabar la Guerra Civil, a principis dels anys 40, de la mà del matrimoni Olivé. Després de la defunció de Joan Olivé, la seva esposa, Emília Martínez, li va vendre el negoci a la qual havia estat la seva mà dreta, la mare de Joan Carles Tasies, família a la qual pertany el negoci des de llavors.

La seva intenció des de l'inici era combinar la tradició artesana mil·lenària amb les tendències capdavanteres en la moda del vestir d'aquella època. D'aquesta manera, incorporant talons, falques, brodats, passamaneria i nous dissenys a aquest calçat associat a les classes baixes -per ser humil i barat-, van aconseguir que l'espardenya donés un gir radical i es convertís en un calçat de moda.

L'espai, decorat amb una selecta col·lecció d'elements tradicionals disposats segons la funcionalitat pròpia de l'època, combina la botiga amb un taller propi. Sempre han apostat per un calçat còmode fet amb materials naturals i totalment ecològics, des de la sola (realitzada abans amb espart, després cànem i en jute actualment) fins als empenyes de lli, cotó i altres fibres naturals.

Amb el pas del temps, la seva característica façana es va acabar convertint en un dels símbols que formen part de la senyal d'identitat de Barcelona. I actualment és parada obligada per a viatgers àvids del que és autèntic i gran nombre de ciutadans.

Aquí és on es realitzen les espardenyes de l'uniforme de gala dels Mossos d'Esquadra (la policia autonòmica). Entre els seus il·lustres clients, es troben actors com Jack Nicholson, Michael Douglas, Jeanne Moreau o Penélope Cruz; dissenyadors com Ralph Lauren o Jean-Paul Gaultier; artistes com Salvador Dalí o Oswaldo Guayasamín, i fins i tot el Papa Joan Pau II, que també tenia unes espardenyes de La Manual Alpargatera.

El seu principal repte és seguir oferint al públic un producte artesanal, portable i de qualitat. I seguir innovant, tal com van fer amb la incorporació de nous materials naturals o amb el llançament de Barcemola, una gamma d'espardenyes inspirada en diversos símbols de la ciutat.