BCN Design Tour

Leka

Badajoz 65, 933002719

www.restaurantleka.com

Al 22 @ del Poblenou, on es concentren la majoria d'empreses tecnològiques de la ciutat, es troba el restaurant Leka. Obert el 1984 pels pares dels actuals propietaris, ha evolucionat de manera paral·lela al barri.

El 2015 es va reformar per complet per mimetitzar-se amb l'essència innovadora i creativa d'aquest districte, i van decidir aplicar la filosofia km 0 i el concepte d'Open-Source (codi obert) en tot el local i el que ofereixen. És a dir productes de proximitat i sostenibles, i una porta oberta a compartir els seus dissenys i els seus coneixements.

Basant-se en el model del software lliure conegut com Open-Source, a qui li agradin els seus plats, vestuari o mobiliari, pot trobar les receptes, patrons de les peces o dissenys en 3D dels mobles al web de Leka, o mitjançant el codi QR que incorporen els objectes del local.

La remodelació del restaurant es va encarregar als arquitectes Theodosis i Navarro, i fins a l'últim detall està curosament dissenyat. El FAB LAB Barcelona, de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya, va crear els sostres, parets, taules, cadires i la resta de mobiliari. El Centre Universitari de Disseny BAU va dissenyar el vestuari de l'staff del restaurant. I l'equip del Laboratori Creatiu TL3 va ser el responsable de les instal·lacions audiovisuals i la imatge gràfica del Leka.

El mobiliari de fusta, desenvolupat i fabricat amb un programa digital en 3D, està concebut com una família, amb línies senzilles i formes geomètriques, especialment triangles.

Les taules estan pensades per ser combinades en diferents disposicions. I les cadires, de línies ergonòmiques, estan dissenyades per a ser apilades i alliberar espai. Les taules altes, triangulars en planta -com els tamborets-, es combinen en disposicions lineals, orgàniques i fins i tot hexàgons.

El sostre de bedoll, lleuger i rígid, està inspirat en la papiroflèxia japonesa, amb una geometria que trenca l'ona sonora. El panelat acústic de les parets està compost de perforacions còniques que condueixen el so a l'interior, on s'absorbeix amb la llana mineral. I seguint la mateixa estètica del panelat, se suma la il·luminació led que recorre tot el restaurant, i que es mou segons el ritme de la música.