BCN Design Tour

Alkimia

Sant Antoni 41, 932076115

www.alkimia.cat

Després de tretze anys d'activitat ininterrompuda al carrer Indústria, el restaurant Alkimia va tancar les seves portes el 2015 per renéixer un any després en aquest singular pis modernista on havia viscut la família Moritz a la fi del segle XIX. I que avui s'integra en el complex de la Fàbrica Moritz rehabilitat per l'arquitecte Jean Nouvel.

Perquè el reeixit projecte del xef Jordi Vilà i la cap de sala Sònia Profitós -mereixedor d'una estrella Michelin- tornés a bategar en un espai adequat a la seva proposta, es va encarregar la remodelació al director creatiu Chu Uroz i els arquitectes Carmel Zappulla i Nacho Toribio, d’External Reference.

La idea era conservar en la mesura del possible els elements arquitectònics originals més emblemàtics com els frescos del sostre o els terres de mosaic hidràulics d'aquest edifici que havia estat desocupat durant 40 anys. I al mateix temps representar i donar cabuda a l'oferta gastronòmica de l'Alkimia, una cuina que mira cap al futur però sense donar l'esquena al passat i en la qual predomina el peix.

Per preservar l'arquitectura existent, no es van realitzar grans intervencions estructurals ni una transformació permanent de l'espai, sinó que es va optar per actualitzar-lo amb estructures i elements que només el recobreixen parcialment i permeten mirar al passat des del present. A més, va ser concebut com un espai viu en constant canvi, amb elements variables com la il·luminació, per exemple, que pot canviar depenent de l'estació de l'any.

Aquí conviu l'última tecnologia amb parets antigues que encara conserven la seva vella pàtina. Tot el restaurant ha estat concebut com una escenografia inspirada en la vida marina. Des de l'espina vertebral de peix, que recorre el sostre del passadís i connecta els espais, fins als panells tridimensionals de fusta contraxapada que emulen els bancs de peixos, passant per les vèrtebres penjants del guarda-roba o les escates dels miralls de bany.

Tot el disseny es recolza en tecnologies digitals d'última generació: projeccions de mapping, materials tallats a làser, treballs de disseny creats amb maduixes de control numèric. Però també és present l'artesania mil·lenària com la tècnica del vidre bufat o el treball manual de l'alumini per demostrar, com deixa clar l'interiorisme contemporani d'Alkimia, que l'antic i el modern poden conviure en pau.

Un treball que li va valer ser reconegut com el millor restaurant de disseny de 2017 en els prestigiosos SBID International Design Awards, coneguts com els Oscars britànics del disseny d'interiors. I també millor restaurant d'autor d'INARCH Nazionale, l'Institut Nacional d'Arquitectura Italià.

Fotògraf: Joan Pujol Creus