BCN Design Tour

Foto Colectania

Passeig Picasso 14, 932171626

www.fotocolectania.org

Després de catorze anys al barri de Gràcia, la fundació Foto Colectania (nascuda el 2002) es va traslladar a aquest emblemàtic local dels porxos Fontseré que al seu dia va ser la seu de La Comercial de Guarnicionería, una empresa centenària dedicada a la fabricació i venda d'articles eqüestres.

L'arquitecte Jaume Pons i la interiorista Pilar Líbano, que també s'havia ocupat de l'interiorisme de la seu de Foto Colectania a Gràcia, van ser els encarregats d'adaptar l'antic establiment al seu nou camí. Però sense donar l'esquena a l'essència i la memòria d'un espai catalogat per l'Ajuntament de Barcelona com a establiment històric.

El repte era majúscul. El nou espai havia de respectar els elements emblemàtics del seu passat i, al mateix temps, estar adaptat a les normatives vigents per donar cabuda a una sala d'exposicions, així com a tots els equipaments necessaris per a la realització de les tasques de la fundació juntament amb la conservació dels seus fons.

Foto Colectania posseeix més de 3.000 imatges de gairebé un centenar de fotògrafs que van dels anys cinquanta a l'actualitat (Cualladó, García-Alix, Fontcuberta, Jorge Molder, Helena Almeida o Javier Vallhonrat). Així mateix compta amb l'arxiu de Paco Gómez (1.000 obres i uns 25.000 negatius), fons de col·leccionistes privats com Juan Redón, i una important biblioteca especialitzada en la matèria.

Dels 500 metres quadrats de l'espai, 200 l'ocupen la sala d'exposicions i la resta estan destinats a les estades administratives, la biblioteca i la sala de conservació dels seus fons. El mobiliari de pi original i molts dels elements de la Guarnicionería van ser recuperats i adaptats als nous usos.

Per deixar el més lliure possible el nucli central on se situa la sala d'exposicions, en la qual destaquen les columnes de ferro originals, es van avançar fins a la zona d'entrada molts dels elements preexistents.

A la recepció, van situar la garita de l'antic local i una petita botiga-cafè que inclou un espai d'informació i consulta sobre la fotografia. L'antic altell, que també va ser restaurat, acull la zona d'oficines, separada del nucli central per una paret exempta.

I a la biblioteca, visible des del carrer a través dels antics aparadors de la botiga, tot el protagonisme el té el mobiliari recuperat. Els antics prestatges i expositors de cinturons i altres accessoris, van ser reforçats amb fusteria de ferro i reconvertits en les llibreries de doble alçada que acullen la seva col·lecció de llibres i revistes.

Fotògrafa: Meritxell Arjalaguer