BCN Design Tour

Florentine Kitchen Knives

Notariat 7

florentinekitchenknives.com

La marca de ganivets Florentine Kitchen Knives va ser fundada el 2012 pel dissenyador industrial Tomer Botner al barri de Florentin de Tel Aviv.

El seu primer ganivet va ser el seu projecte de final de carrera al Shenkar College de la ciutat israeliana. Ho havia fet amb material que sobrava en els diferents tallers artesans de Florentin. I no només li va valer l'aprovat sinó que, a més, va ser el punt de partida del seu pròsper negoci.

Després de compartir una foto de la peça en les xarxes socials, li van ploure les peticions i va decidir posar-se mans a l'obra en el garatge de casa seva amb la seva dona, la dissenyadora de moda Noam Blumenthal, i finançant-se a través d'una campanya de crowfunding.

Tres anys després van decidir traslladar-se a viure a Barcelona, on van obrir aquesta botiga-taller en què es pot veure tot el procés de fabricació de les seves peces. La lleugeresa, precisió i l'original disseny de les seves creacions, amb mànecs fets amb discos de colors i altres coloristes dissenys, van cridar l'atenció del sector gastronòmic immediatament. I avui en dia prestigiosos xefs de la talla de Joan Roca, del Celler de Can Roca; Oriol Castro, del Disfrutar; Paco Roncero o Nick Bril tallen amb els seus ganivets.

La seva botiga, projectada al costat del londinenc estudi Gymnasium Design Office, és el fidel reflex dels seus dissenys: minimalista i funcional. Està dividida en dues zones, la de fabricació i la de venda, separades per portes de vidre transparent. De la de fabricació, dividida en quatre espais, van sortint les peces que s'exposen en una llarga paret de la zona de venda, al costat del taulell.

La inclusió, l'afilat i el polit dels elements que configuren el mànec varien segons el tipus de ganivet i la seva usabilitat. Per a les fulles, utilitza dos tipus d'acer, l'inoxidable i el carboni, un més resistent a la corrosió i l'altre més eficaç a l'hora de tallar. I els cercles de colors i altres dibuixos que formen les empunyadures dels seus models més reconeixibles estan fets de roba, fusta o resina a Albacete, que després es tallen a Barcelona i Botner acobla manualment al seu taller.

En la seva oferta hi ha tres tipus de peces: ganivets per tallar sobre una superfície, peladors per tallar amb les mans i ganivets de taula, els dissenys dels quals renova cada any. Però com gairebé no compta amb un estoc fix i té llista d'espera, recomanen fer l'encàrrec amb tres mesos d'antelació.