29   30 de setembre

Laboratoris de Transferència de Coneixement en Materials i Tecnologies Emergents

Arran de la participació del Barcelona centre de Disseny en el projecte europeu DATEMATS, convidem a empreses i professionals a unir-se a investigadors internacionals, en una sèrie de tallers d’innovació oberts i gratuïts, sobre materials i tecnologies emergents. El Disseny Hub serà la seu d’una sessió doble, organitzada pel Barcelona centre de Disseny i MATERFAD, els dies 29 i 30 de setembre (es repetirà la mateixa sessió en dos dies consecutius per a què hi pugui accedir més gent).

Durant els tallers es podran explorar mostres de materials innovadors i aprendre sobre les seves possibilitats directament d’investigadors especialistes, que us guiaran a través d’un procés de design thinking per aprendre mètodes i trobar oportunitats a la vostra empresa amb l’ús de materials innovadors. Els tallers se centraran en quatre categories de materials: materials connectats i intel·ligents, nanomaterials, materials de base biològica, principalment de la fusta, i materials de cultiu auto-regeneratiu. 

La sessió va dirigida a tot tipus d'empreses i professionals tals com productors, fabricants, empreses potencials usuàries, i start-ups, que tinguin interès en aprendre, detectar i explotar les competències dels materials i les tecnologies en les àrees referides. L’equip internacional d’investigadores de Datemats realitzarà presentacions en anglès i en castellà. Algunes investigadores estaran disponibles presencialment i d’altres s’incorporaran a través de conferències online.

El projecte europeu Datemats, del qual Barcelona centre de Disseny n’és partner, pretén crear un mètode d'ensenyament i aprenentatge únic en el camp de materials i tecnologies emergents a través del disseny, i impulsar la transferència de coneixement des de l'àmbit acadèmic cap a les empreses.

Guarda't les dates i no t'ho perdis!

Inscriu-te aquí

Nota important: a causa de la incertesa respecte a les directrius sanitàries imposades pel coronavirus, potser caldrà limitar el nombre de participants als tallers per assegurar un distanciament segur entre ells. Per aquesta raó, es proporcionarà una opció per unir-se al taller en línia. L’opció desitjada, si les restriccions de COVID-19 ho permeten, és realitzar el taller presencialment per poder explorar les mostres de materials. Tots aquells que s’inscriguin en la modalitat online podran escoltar, fer preguntes als investigadors i participar en el taller, sense la possibilitat d’explorar les mostres de materials físicament.

Conegueu alguns dels nostres investigadors:

Venere Ferraro, experta en materials ICS: Wearables

Investigadora al Politecnico di Milano. La seva àrea de recerca està centrada en el paper del disseny d’interacció en l’ús de tecnologia disruptiva (Wearable i AI). Concretament, sobre com explotar el potencial de les tecnologies digitals per dissenyar sistemes experiencials, tant en el sector privat com en el públic. Combinant el disseny d’interacció, els estudis sobre un enfocament centrat en les persones permeten arribar a una innovació configurant la tecnologia d’una manera significativa per a l’usuari.

Stefano Parisi, expert en materials ICS: Wearables

Investigador del Politecnico di Milano, departament de disseny. És membre del Laboratori d'Experiència de Materials i del grup de recerca DIY Materials. Investiga l'àrea de materials emergents, en particular, els que tenen qualitats híbrides, dinàmiques i interactives. Explora metodologies de disseny i formació per a experiències materials significatives i escenaris futurs.

Mette Bak-Andersen, experta en materials de cultiu auto-regeneratiu

Directora i fundadora del Material Design Lab, dissenyador industrial. Àrea de recerca: Processos de disseny de materials per a disseny sostenible, centrats en materials avançats cultivats i en el futur de materials pel disseny per a una economia circular. Antecedents en el sector amb diversos anys d’experiència com a responsable de projecte en disseny i producció. Ha liderat projectes de col·laboracions públiques i privades en el món acadèmic, incloent col·laboracions amb grans empreses com Nike i IKEA.

Robert D. Thompson, expert en nanomaterials

Professor, comunicador científic i investigador. Director científic de MATERFAD, centre de materials de Barcelona. Té un perfil polifacètic i una voluntat de crear sinergies entre nous materials, professionals creatius i empreses. Ha estudiat enginyeria mecànica aplicada a la medicina a la Universitat de Massachusetts, disseny de producte i automoció a l’Art Center College of Design de Pasadena, Califòrnia i estratègies comercials aplicades al disseny de producte a l’escola de negocis INSEAD de Fontainebleau (França). Com a dissenyador i director d’art, ha desenvolupat nombrosos productes a diferents empreses tant a Itàlia com als Estats Units. En els darrers anys també s’ha dedicat a la formació sobre materials a escoles de disseny com Elisava, IED i Llotja de Barcelona. 

Pirjo Kääriäinen, experta en materials basats en fusta

Especialista en tèxtil i aficionada als materials, professora de pràctiques a la Universitat d’Aalto, Finlàndia. Treballa amb la col·laboració de CHEMARTS per explorar biomaterials i crear nous conceptes per al futur ús dels materials basats en plantes. Els projectes de recerca sobre biomaterials exploren els processos de desenvolupament de tecnologia basats en el disseny en la investigació de materials i creen conceptes, aplicacions i llavors empresarials orientades al futur per a un món de materials més sostenible. Anteriorment va treballar divuit anys per al comerç tèxtil escandinau i va obtenir experiència també com a empresaria i consultora en indústries creatives.

Article següent

Newsletter