Arrenca la Barcelona Design Week 2022

Avui s’ha presentat, en un acte a l’auditori del Disseny Hub Barcelona, la programació de la nova edició de la Barcelona Design Week 2022, la cita anual sobre disseny i creativitat a Barcelona que arrenca aquest dijous i durarà fins el 22 de juny. La presentació ha comptat amb la participació dels organitzadors i del primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, qui ha afirmat que “la Barcelona Design Week és un dels esdeveniments més importants de la ciutat. El disseny forma part de l’ADN de la nostra ciutat, entronca amb la idea de la Barcelona creativa que volem potenciar i estem impulsant des de l'Ajuntament comptant amb el sector privat” i ha afegit que “ens explica la ciutat que ens agrada ser i comunicar a tot el món. Forma part de la nostra història contemporània. El Disseny Hub ha estat durant molts anys un equipament que era una aposta de futur i que hem intentat que sigui del present, en el sentit que volem situar-lo com el quilòmetre zero de les indústries creatives”. Collboni ha destacat que “és un esdeveniment de ciutat, i volem que sigui per a tota la ciutat. Vull agrair l’esforç de fer ampli el programa, amb el focus posat en la gent emergent, i connectar-lo amb els reptes de futur. Festivals com aquests ajuden a fer no només d’aparador de la classe creativa de la ciutat, sinó d’aportar solucions a través del disseny a les nostres vides”. 

La directora del Barcelona centre de Disseny i de la Barcelona Design Week, Isabel Roig, qui ha conduït l’acte, ha subratllat que “la BDW és una proposta des del disseny per connectar amb la ciutat. 130 activitats ompliran la ciutat d’exposicions, instal·lacions, debats, conferències, premis, experiències i molt més. Enguany és l’Any Europeu de la Gent Jove, i la BDW s’hi dirigeix especialment” i ha destacat que “actualment, vivim una realitat que ens genera confusió i ens desorienta. Aquest és el tema de l’edició d’enguany: Wayfindings, orientacions per a crear nous presents. Dels nous presents dependran els nostres futurs i els joves i el disseny són claus per definir-los” i ha recorda que “un dels objectius de la BDW és acostar el disseny al gran públic” 

Wayfindings: l’experiència

Per la seva banda, Mariana Eidler, membre del comitè assessor de la BDW’22 ha parlat del tema d’enguany del festival, Wayfindings: Orientacions per a crear nous presents: “Wayfindings és una proposta perquè tots escollim aquells camins per anar allà on vulguem. Si el que volem generar és un gran canvi, si ens unim –gent petita– podem generar grans canvis” i ha explicat la instal·lació Wayfindings: l’experiència, comissariada per tactica.bcn, l’espai central d'aquesta edició de la BDW on el disseny es visibilitzarà com un servei a la societat, i on vianants i participants podran gaudir de microexperiències expositives, accions performatives a càrrec de diverses escoles de disseny de Barcelona i de "l’Hivernacle de les idees", un espai efímer inflable on tindran lloc diferents col·loquis i debats a càrrec dels dissenyadors, Puto Modernos; la comunicadora i creativa, Francesca Tur; la doctora en filosofia i connectora de filosofia, art i tecnociència, Laura Benitez; el director de disseny de Simon, Salvi Plaja; la directora del Roca Gallery, Raquel Gil, o el músic i arquitecte, Ramon Faura; entre molts d’altres. 

Joan Achon, fundador de The Others, ha presentat la campanya gràfica d’aquesta edició. 

Com cada any, el Disseny Hub Barcelona serà un any més l’escenari dels lliuraments dels Premis FAD, ADI i ADG Laus i acollirà l'exposició "El Millor Disseny de l'any", la mostra dels 500 productes i projectes més destacats de l’any en disseny industrial, disseny gràfic i comunicació visual, arquitectura i interiorisme. Enguany l’exposició compta amb tres recorreguts temàtics alineats amb els principis de la Nova Bauhaus Europea: Bellesa, Sostenibilitat i Inclusivitat, a més d’un centrat en la Innovació tecnològica, tal i com ha explicat la directora del FAD, Mònica Bonafonte

També s’hi mostraran, entre d’altres, l’exposició ‘Ucraïna. Disseny per a la vida real’ o NØA, l'assistent amb Intel·ligència Artificial de la Barcelona Design Week creat per NTT Data.

D’altra banda, arriba a Barcelona, amb motiu de la Barcelona Design Week, la instal·lació urbana La Casa de Pensar d'IKEA, un espai efímer de creació on professionals i ciutadans es reuneixen per generar idees per al futur de la gent gran. Es tracta d'un projecte col·laboratiu entre el Madrid Design Festival, la Barcelona Design Week i la Valencia Capital Mundial del Disseny, qui juntament amb IKEA han teixit aliances per reflexionar i redissenyar la ciutat del futur per a la societat més longeva de la història. A la Casa de Pensar d’IKEA, tres equips formats per professionals i estudiants d’escoles de disseny de Barcelona, ​​Madrid i València es reuniran per crear idees innovadores que millorin aspectes com la solitud, la mobilitat o la integració social. Un grup d'experts seleccionaran dues idees finalistes per fer-ne un prototip i exhibir-les durant la World Design Capital Valencia 2022 al setembre. Per això durant la presentació s’ha fet una connexió amb Xavier Calvo, director de Valencia Capital Mundial del Disseny 2022, qui ha assegurat que “Barcelona també és capital del disseny, podem parlar de capital a capital. Estem contents de fer real aquesta germanor històrica amb Madrid Design Festival i la Barcelona Design Week en el projecte Next Gen. Al setembre us esperem a València per ensenyar no les conclusions, sinó el prototip guanyador”.

Torna la Food Design Week

Després de l'èxit de la passada edició, torna la Food Design Week. Del 7 al 14 de juny la ciutat s’omple de food design, i 30 espais gastronòmics de Barcelona acullen experiències, menús especials, tallers i activitats. A través de 6 rutes, la Food Design Week té com a objectiu mostrar com el food design aporta un valor experiencial als restaurants, alhora que resol problemàtiques tals com el malbaratament alimentari. 

Un any més l’OFF BDW té un pes específic a la Barcelona Design Week i diferents agents de la ciutat han programat més de 80 activitat relacionades amb la creativitat, el disseny i la innovació: exposicions, showrooms, conferències, workshops o desfilades de moda. 

Finalment, la cloenda de la BDW serà una Open Night on participen 10 botigues dels carrers del voltant del Turó Parc. 

La BDW compta amb el patrocini de Cervezas Alhambra, Roca, Simon, Escofet, Faro Barcelona i Kave Home. 

Article següent

Newsletter