Carta oberta de la nostra directora pel primer any des de l'inici del confinament

Un moment de reflexió

Ara fa un any que el nostre món va fer un canvi radical, un gir inesperat que ens va fer sortir de cop d’una realitat que ens semblava normal, perquè era la que teníem. 

Un any amb molts moments dolorosos, amb molta incertesa i insomni, que hem intentat abordar amb resiliènciaresignació i reflexió, convençuts que moltes coses hauran de canviar, perquè el món no tornarà a ser mai més el mateix. 

La pandèmia ha demostrat la nostra gran fragilitat. Ha suposat una adaptació a diferents i noves realitats, evidenciant que es pot canviar d'estil de vida d'arrel i en qualsevol moment, fent-nos veure que hem de viure amb propòsit, amb respecte i agraïment. Que hem de ser més empàtics amb aquells que estan al nostre entorn més proper i també amb altres realitats allunyades de la nostra, perquè la globalitat ens afecta a tots

Per algunes empreses del Clúster Disseny, el 2020 ha estat un any molt difícil a nivell de negoci, per l’aturada de diversos sectors i per tant de molts projectes. Per d’altres, en canvi, ha suposat noves oportunitats, per les necessitats que s’han creat i pels canvis d’estratègia en l’acceleració de models digitals, principalment. 

La pandèmia ha escalat l’ús de les noves tecnologies, i no podem perdre de vista la necessària humanització de les mateixes, contribució fonamental des del disseny.   

Pel que fa a la recuperació econòmica, veiem com la transició ecològica i la digitalització dels diferents sectors són dues de les prioritats d’inversió dels fons europeus NextGeneration

D'altra banda, la New European Bauhaus vol apropar el Pacte Verd (Green Deal) a la societat. Aquest és un ambiciós projecte de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per definir "futures maneres de viure amb sostenibilitat". Un projecte interdisciplinari de co-creació on el disseny jugarà un paper important en totes les seves fases. 

El disseny circular pren major rellevància. Ja no parlem només d’ecodisseny de productes, sinó de tot un moviment creatiu entorn la sostenibilitat.

Per tant, les persones i el planeta han d’estar al centre de les nostres prioritats.

Des de Barcelona centre de Disseny seguirem defensant que el disseny és un aliat clau per donar resposta a aquestes prioritats, per a reactivar l’economia, potenciar nous models sostenibles, humanitzar la tecnologia, estimular la innovació de les empreses i millorar els serveis públics.

Els propers mesos seran encara complicats però som optimistes. Esperem que la situació global millori al llarg de l’any i poder tornar a gaudir de la interacció humana en les nostres activitats, una interacció que tots trobem a faltar.  

Article següent

Newsletter