El Clúster Disseny lidera el projecte AIRTOPIA i canalitza una subvenció de 242.405€ a les seves empreses i entitats adherides

El Clúster Disseny de Barcelona centre de Disseny ha guanyat el projecte AIRTOPIA i participarà a ALGAVOLTAICA, dos projectes de recerca que formen part de la convocatòria de Suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores.

El Clúster Disseny ha pogut accedir a la convocatòria de Suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores gràcies a haver estat reconegut com a  Agrupació Empresarial Innovadora

Els dos projectes tindran el recolzament i el finançament del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, així com de la Unió Europea a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dins del programa de Suport a les AEIs per contribuir a millorar la competitivitat de la indústria espanyola.

Aquests projectes són una mostra de la tasca del Barcelona centre de Disseny per apropar la recerca i la innovació a les empreses i el posicionen com a agent clau per a l'accés a recursos per part del sector disseny.

AIRTOPIA, un projecte liderat pel Clúster Disseny del BcD i amb la participació de Domestic Data Streamers, Elisava, Anima Design, l’Hospital Sant Joan de Déu, tots membres del Clúster Disseny, i el Clúster Salut Mental Catalunya, tindrà un cost total de 380.873 €, dels quals 292.055 € els aportarà l’Estat amb fons de la Unió Europea. El 83% d’aquesta subvenció, en total 242.405,65 €, es repartirà entre els membres del Clúster participants en el projecte.

Mentre que el projecte ALGAVOLTAICA està impulsat per SOLARTYS, l’Associació Espanyola per a la internacionalització i Innovació de les empreses solars, amb la participació de Barcelona centre de Disseny, Noumena Design Research Education, Ketter Batteries i l’IAAC, l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya. El cost total del projecte és de 215.409 €, dels quals l’Estat i la Unió Europea aportaran 168.411 €. Barcelona centre de Disseny desenvoluparà tasques de divulgació i visibilitat dels resultats, així com de networking i cerca de partners per a l'increment del Nivell de Maduresa Tecnològica (TRL).

Pel que fa a les temàtiques de cada projecte, per una banda, AIRTOPIA neix de la preocupació per abordar el canvi de paradigma que provoca la digitalització en la indústria situant l’usuari/client al centre de la seva activitat, empoderant-lo gràcies a l’accés a informació i tecnologia, i en aquest cas, en relació amb les dades sobre la salut que propicia un entorn concret.

En aquest context, el projecte busca investigar, innovar, dissenyar i digitalitzar un servei que fomenti unes condicions òptimes de salut, confort físic, benestar mental i eficiència energètica als edificis. 

L’objectiu final és, per tant, prototipar un sistema basat en l’Internet de les Coses (IoT) recolzat en la gestió de dades a través del Big Data, capaç de mesurar, analitzar, controlar i millorar els factors de risc per a la salut de les persones, tant mental com física, a l'interior dels edificis, alhora que se’n garanteix el confort i s’optimitzen els recursos energètics necessaris.

El projecte tindrà com a epicentre de la recerca desenvolupada i banc de proves l’Hospital Sant Joan de Déu, un entorn especialment sensible, ja que dona serveis i tractaments a infants l’exposició dels quals a contaminants pot ser determinant per a la seva recuperació física i estat d’ànim. 

Per altra banda, ALGAVOLTAICA busca desenvolupar un panell amb algues per a façanes, de tal manera que integri la natura a les ciutats, produint energia i menjar, com ara l’espirulina, considerada un súperaliment, i aportant beneficis climàtics als edificis gràcies al seu sistema d'ombrejament. 

El panell estarà dotat d'una interfície on l'usuari pugui monitoritzar la salut de les algues i la producció d'energia i amb una bateria que pugui acumular l’energia generada

A més, per tal que el panell sigui tan customitzable com sigui possible i s’adapti a les necessitats de cada consumidor i medi ambient, el seu disseny serà paramètric i les seves parts produïdes a través de fabricació digital, que inclou la impressió 3D. 

Els objectius intrínsecs del projecte són, a part de produir energia verda, descarbonitzar les àrees urbanes gràcies a un sistema de façana que pugui optimitzar la capacitat de les algues de transformar CO2 en oxigen, impulsar la investigació de noves fonts de producció energètica i fomentar la producció de súpernutrients en àrees urbanes.

Article següent

Newsletter