Foodture Barcelona 2020: innovació gastronòmica pels problemes del futur

El food design es transforma en el disseny de ficció per reflexionar sobre l’alimentació a la propera dècada. Això és el que proposa Foodture Barcelona, el summit d’innovació en food design, food tech i social food nascut a la capital catalana, on es posen a l’abast dels futurs inventors les tècniques i projectes més punters del món. En aquest espai, on es reuneixen projectes visionaris, start-up, ciència, disseny i innovació, s’exploraran diverses maneres de redissenyar el món de l’alimentació i abordar els reptes socials i mediambientals. En aquesta segona edició que se celebra enguany de forma online entre el 20 i el 22 d’octubre, el lema és “From food design to design fiction” i se centrarà en explorar aliments, sistemes de producció i projectes que semblen sortits de pel·lícules de ciència ficció però que o bé ja són possibles o ho seran d’aquí ben poc. 

En una taula rodona titulada “Future of water”, les empreses i start-ups més pioneres a nivell mundial presentaran els seus projectes, com la Warka Tower de Warka Water, una torre dissenyada per recollir aigua de pluja, boira i rosada, i abastir d’aigua potable les poblacions rurals que no hi tenen accés. Per altra banda, a “The New Farming” es proposaran alternatives al consum de carn, com la proteïna vegetal d’Heura, i altres formes de cultiu, com el farming vertical d’Agripolis.

A més a més, hi haurà una sessió especial amb Monsi Román, directora del NASA Centennial Challenges Program, que conversarà sobre l’alimentació a l’espai i explicarà com investigar escenaris desafiants pot promoure solucions a problemes actuals. Es presentarà el cas d’Aleph Farms, que ha aconseguit cultivar por primera vegada carn en un laboratori espacial dins l’Estació Espacial Internacional. També hi haurà una sessió a porta tancada per a les marques interessades a explorar possibles col·laboracions amb la ponent. 

Donada la situació d’emergència sanitària en la qual ens trobem actualment i gràcies al suport dels patrocinadors i de l’Ajuntament de Barcelona, totes les xerrades seran gratuïtes. Així mateix, cada xerrada tindrà un projecte d’innovació social i/o sostenible associat al qual es podran fer donacions directament. 

Foodture Barcelona comptarà amb ponents internacionals de les principals empreses i start-up que estan liderant el canvi en l’ordre mundial, com per exemple Bompass and Parr, empresa especialitzada en el disseny d’experiències multisensorials i coneguda mundialment; El Celler de Can Roca, restaurant de referència al món pel seu caràcter innovador, i Solar Foods, productors d’un nou tipus de proteïna sostenible anomenada Solein, creada amb aire i electricitat. Els participants del summit també podran gaudir de tres workshops, que tractaran el futur del packaging, el disseny circular i l’evolució de la presència dels aliments en els videojocs.

A Foodture Barcelona també hi haurà espai per exposicions. Torna SPOONS, una exhibició de projectes innovadors que giren al voltant de la cullera com a eina que ens ha acompanyat des de l’inici de la humanitat. A més a més, durant l’esdeveniment es presentarà la “Foodture PlatForm” la primera plataforma online que reuneix els talents en matèria de food design, food tech i social food per connectar i promocionar artistes, projectes i institucions en aquesta matèria. 

Tot i que la gran majoria de l’esdeveniment serà online, se celebraran dues experiències gastronòmiques de forma presencial. La primera serà el ritual del Gyotaku, una tècnica tradicional japonesa nascuda al segle XIX i la dirigirà el xef Xavi Morón al recinte de Hidden Factory. La segona experiència gastronòmica, celebrada a Green Leka, mirarà enrere, en concret a l’època paleolítica. Els participants podran tastar sabors d’avui aconseguits amb tècniques ancestrals que ens permeten ser més sostenibles i tenir ecosistemes circulars. 

Foodture Barcelona serà possible gràcies a l’organització conjunta del Barcelona centre de Disseny i Plat Institute, amb VMLY&R com a innovation partner de l’esdeveniment, que presentarà la seva nova cèl·lula d’innovació N3XT, i el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Les inscripcions ja estan obertes. Més informació i entrades al web www.foodture.barcelona

Article següent

Newsletter