Què estan fent els nostres membres Clúster per lluitar contra la COVID-19?

Són centenars les iniciatives ciutadanes que han sorgit les darreres setmanes. A continuació us volem fer un petit repàs de les més rellevants i de la participació dels membres del nostre Clúster Disseny en elles.

Pel que fa les escoles de disseny, l'Escola Llotja participa al projecte Coronavirus Makers, la iniciativa més popular aquests dies que ha posat a disposició del públic models de respiradors, mascaretes, viseres i altre material sanitari que actualment escasseja per tal que tothom que tingui una impressora 3D i vulgui col·laborar pugui fer-ho.

EINA ha impulsat la campanya Creativity vs. Confinement 2020, que a través del dibuix i la il·lustració ofereix una sortida a les preocupacions, permet fer una crida a l'acció o un crit de protesta; i a l’escola de disseny LCI estan construint càpsules d’aïllament per a persones afectades pel virus i mascaretes protectores a la moda, i ja han fet arribar viseres protectores a l’Hospital Clínic. 

La Universitat Politècnica de Catalunya participa en diversos projectes, com un model epidemiològic per fer el seguiment de la pandèmia, l’aplicació Go.Data per fer un seguiment dels malalts i la impressió en 3D de diferent material sanitari. Per últim, ELISAVA ha iniciat un crowdfunding per a les pantalles protectores LibreGuard, un projecte ideat entre diferents empreses i escoles.

Pel que fa les empreses membres del Clúster, Ànima Barcelona ha posat a disposició de tothom un model de pantalla de protecció per a professionals de la salut per tal que qui tingui impressora 3D pugui aportar el seu granet de sorra. Crea Product Design també estan imprimint en 3D, des de fa dies, pantalles de protecció per als sanitaris.

Per poder garantir la seguretat i efectivitat de les noves impressions en 3D, Eurecat posa a disposició els seus laboratoris per provar les noves mascaretes que s’estan fabricant, i col·labora amb la Diputació de Barcelona i Treematernity per fabricar cinturons fetals d’un sol ús

Morillas participa a la iniciativa de Coronavirus Makers Catalunya - Ultimaker, una xarxa ciutadana de voluntaris que fabrica material de protecció mitjançant impressores 3D i el fa arribar als centres de salut. L'estudi de disseny ha aportat pantalles protectores pel personal sanitari fetes de PLA, un material renovable i biodegradable derivat de cultius com el blat de moro. Per la seva banda, l’agència interactiva MINNIM s’ha aliat amb HP i diversos centres d’atenció sanitària, com l’Hospital Clínic, per desenvolupar el projecte ANGEL-Y, que ajudarà a multiplicar la fabricació de respiradors artificials.

FICEPS3, ja pensant en el futur, ha creat un nou sistema de neteja de l'aire per a hospitals i laboratoris capaç d'eliminar els virus actius que es troben a l'ambient.

Al sector food, neix Food for Good, una iniciativa de varis professionals, entre ells Xavi Moron (Hidden Factory), que s'han ajuntat en temps rècord per garantir l’accés d’aliments saludables als sectors més vulnerables de la societat. Cada dia elaboren un miler de menús per a persones usuàries de menjadors socials que s’han vist obligats a tancar pel confinament.

Els nostres patrocinadors també han tingut un paper molt rellevant aquestes setmanes. El Consorci de la Zona FrancaHP han participat a la iniciativa de l'empresa Leitat per fabricar el respirador artificial Leitat 1, que ja es troba en funcionament a les UCI de diferents hospitals d’arreu de l’estat.

SEAT també s’ha aliat amb Pronovias per fabricar 2.000 mascaretes homologades, i amb Recam Làser (membre del patronat BcD) i altres empreses per desenvolupar els respiradors OxyGEN, que també es troben en ple funcionament.

Per altra banda, la Fundació “la Caixa” ha posat a disposició dels afectats per la COVID-19 230 professionals per cobrir l’atenció psicosocial a diferents hospitals del territori, i ha llançat la campanya “Cap llar sense aliments” per garantir que les famílies més necessitades puguin seguir rebent els aliments que necessiten.

Danone s'ha sumat a la iniciativa #Food4Heroes, on les empreses del sector de l’alimentació ofereixen els seus productes als treballadors sanitaris, i ha activat la seva pròpia campanya #AlimentarPorAmor, que donarà un milió de iogurts i 180.000 litres d’aigua mensuals als professionals sanitaris, a més a més de productes d’alimentació infantil.

Moltíssimes gràcies a totes i tots per posar-vos al servei de les persones!

Article següent

Newsletter