Arrenca la Barcelona Design Week 2023

Avui ha començat la Barcelona Design Week, que aquest any celebra la seva divuitena edició sota lema “Design for Human Future” (Disseny per a un Futur Humà) i s’allargarà fins el 28 d’octubre.

Amb la finalitat d’alinear-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), la Barcelona Design Week proposa l’ODS número 18: Design for Human Future, amb la finalitat d’impulsar un futur més humà i humanista mitjançant el poder del disseny, amb la ferma intenció de generar un impacte positiu a nivell global i per a totes les persones.

La BDW’23 ofereix un variat programa amb més de 100 activitats que abasten una àmplia gamma d’expressions creatives per a tots els públics. Des d’instal·lacions interactives que exploren les connexions entre els ciutadans i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, fins a exposicions que estimulen la reflexió sobre el procés creatiu i el món de la intel·ligència artificial. A més, els assistents podran participar en conferències, tallers, taules rodones, trobades de networking i festes.

La missió de la BDW’23 és clara i ambiciosa: utilitzar el poder del disseny per abordar alguns dels reptes més urgents de la nostra societat, que van des del canvi climàtic i la revolució de la intel·ligència artificial, fins a la promoció de la diversitat cultural i la lluita contra la desigualtat social. Aquest festival no es tracta simplement d’un esdeveniment; es presenta com un autèntic catalitzador de canvi i un far que guia cap a un futur més prometedor.

  •  | Barcelona centre de Disseny
  •  | Barcelona centre de Disseny

A la roda de premsa celebrada aquest matí a l’hotel ME Barcelona, Luis Lopezbarrena, president de la comissió executiva de Barcelona centre de Disseny, ha subratllat que “hi ha un centenar de setmanes de disseny al món, el que comporta una interconnexió internacional molt important i útil per als dissenyadors i empreses”. En aquest sentit, ha recalcat que des de 2020 la BDW ostenta la presidència de les World Design Weeks: “una xarxa internacional molt útil per a vincular la ciutat amb el disseny”. Lopezbarrena també ha agraït al DHub i a l’Ajuntament de Barcelona el seu suport al festival.

Per la seva banda, Alessandro Manetti, comissari de la Barcelona Design Week 2023, ha explicat que des de la BDW ens hem posat en contacte amb Nacions Unides, amb la fita de construir ponts. També ha destacat que l’objectiu final d’aquesta edició de la BDW és “generar contingut més enllà d’aquesta edició, que després editarem i enviarem a Nacions Unides”. En aquest sentit, ha recalcat que a la festa de cloenda de la Barcelona Design Week 2023 es presentarà la proposta de Manifest Nº18: Design for Human Future, un document que busca inspirar i guiar cap a un futur més humanitzat i sostenible.

Finalment, Isabel Roig, directora de la Barcelona Design Week i de Barcelona centre de Disseny, ha parlat sobre la importància del disseny: “Si el rol del disseny ha de ser millorar el nostre món, ha de parlar de benestar, sostenibilitat, innovació, igualtat de gènere, etc.”.

Roig també ha destacat la col·laboració amb el programa del 200 Aniversari de Passeig de Gràcia i les principals instal·lacions i exposicions de la BDW’23: Disseny per a un Futur Humà, Hanging by a Thread, Human/AI Design Challenge, Pure Plants, Nutura i Joves amb ganes de mudar-se a un futur millor; així com la jornada Nº18 Design for Human Future, l’Opening de la Barcelona Design Week, Disseny en Diagonal i l’OFF BDW, amb 60 activitats. Entre els esdeveniments col·laboradors que se celebren aquests dies, Interihotel, Blanc! Festival i 48h Open House Barcelona, Roig ha anunciat que aquest últim festival ha nomenat el mòdul Wikihousing com a Edifici 18, que es podrà visitar aquest cap de setmana.

Roig ha recalcat que enguany la Barcelona Design Week compta amb la novetat de les Seus Associades, espais singulars que acullen part de la programació principal: Roca Barcelona Gallery, Manyone Barcelona, CASA SEAT, Cosentino City Barcelona, IKEA Diagonal, Kave Home, The Social Hub Barcelona Poblenou i La Masia HP Experience Design Center.

Així mateix, ha agraït als patrocinadors Cervezas Alhambra, Roca, Simon, Escofet i Manyone el seu suport a la Barcelona Design Week, així com la col·laboració de Mastinell i Palo Santo.

La gràfica d’aquest any ha anat a càrrec de l’estudi de disseny León Romero.

En acabar la roda de premsa, ha tingut lloc la inauguració de la instal·lació urbana interactiva Disseny per a un Futur Humà, situada al Jardins de la Reina Victòria (Passeig de Gràcia amb Gran Via) i creada per Domestic Data Streamers, amb la col·laboració d’Escofet, que convida a reflexionar sobre el rol del disseny. Les dades que es recolliran es faran públiques en acabar el festival.

  •  | Barcelona centre de Disseny
  •  | Barcelona centre de Disseny

Article següent

Newsletter