Carta oberta d'Isabel Roig a la comunitat del Barcelona centre de Disseny

Tornem a dissenyar!

Tot el que hem viscut aquestes darreres setmanes ens porta a una reflexió profunda de models i de valors, a voler reconstruir amb urgència allò que s’ha trencat i es pot reparar. Les prioritats ara són diferents i ens trobem en un canvi de paradigma. Cuidar de les persones és una prioritat. Cuidar els nostres sectors estratègics també ho és. El triple objectiu de "People-Planet-Purpose" ens sembla ara encara més encertat.

Aspirem a un món una mica millor, a superar la crisi sanitària i econòmica el més aviat possible i a recuperar la nostra activitat diària, encara que sigui amb un pla de quatre fases per fer-ho. I sobretot volem recuperar la confiança. 

Volem tornar a obrir comerços, bars i restaurants, museus, espais culturals i llibreries, i poder tornar a compartir moments i experiències amb amics, companys i familiars. I volem tornar a recuperar el més aviat possible l’activitat de tots els dissenyadors i creatius, de les empreses del Clúster Disseny i de totes les empreses de Catalunya. 

El disseny pot sortir-ne reforçat d’aquesta crisi guanyant rellevància. Hem vist moltíssims exemples durant la pandèmia d’iniciatives solidàries i sanitàries on el disseny ha jugat un rol fonamental posant les persones al centre, com per exemple la impressió de respiradors en 3D o un sistema de neteja de l’aire dels centres sanitaris. Acabem de constatar el que molts venim reclamant fa temps: que des del disseny podem abordar solucions per al turisme, el comerç, la sanitat o la sostenibilitat alimentaria.

Ara les empreses necessiten més que mai creativitat, innovació i digitalització. Les entitats públiques necessiten comunicar i gestionar bé la informació als ciutadans a través dels seus canals digitals i repensar models i estratègies. La innovació al sector públic també necessitarà contractar dissenyadors. I les agències de disseny necessiten clients! És l’encaix perfecte. 

Des de Barcelona centre de Disseny volem encetar una campanya per "tornar a dissenyar", per activar la represa de l’activitat, per reactivar l’economia i la cultura de la ciutat, per dinamitzar la demanda de serveis de disseny, per estimular la innovació de les empreses de tots els sectors industrials i de serveis i del sector públic, i per seguir promovent la internacionalització del disseny inspirat a Barcelona. 

"Tornem a dissenyar" vol enviar un missatge de confiança: el disseny pot ser un revulsiu a l'hora de plantejar nous imaginaris, noves solucions per reprendre la normalitat, tant de la societat com dels negocis. I ara és el moment. 

Article següent

Newsletter