La tercera edició de Foodture Barcelona posa el focus en l'emergència climàtica i proposa solucions des del food design per a la regeneració mediambiental

Foodture Barcelona “Augmented Gastronomy-Beyond Sustainability”, creat per Barcelona centre de Disseny i Plat Institute i amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, celebra la tercera edició i torna al format presencial, els dies 26 i 27 de novembre al Disseny Hub Barcelona. El summit d'innovació en food design, food tech i sostenibilitat posa el focus en l'emergència climàtica i mostra com des de la innovació disruptiva, l'alimentació saludable i accessible, es proposen solucions reals per a emergències globals. 

Xerrades inspiradores, workshops que recuperen tècniques d'alimentació habituals en moments de crisi i guerres, experiències gastronòmiques que dialoguen entre passat i futur, premis d'innovació sostenible per combatre el malbaratament alimentari i una zona expositiva que recull les millors propostes de talents emergents, són només algunes de les activitats que es podran veure, escoltar i tastar durant dos dies complets. 

Foodture Barcelona aplegarà professionals que contribueixen a canviar l'ordre alimentari mundial des dels seus fogons, laboratoris o estudis de disseny, treballant en disciplines molt variades. 

La jornada del divendres 26 de novembre arrencarà amb les ponències Regenerative Brands, on estaran presents ponents de primer nivell com Antonis Mavropoulus, ex consultor d'Al Gore en matèria de sostenibilitat i actual president de Waste Atlas, Michael Chtepa, president de Seaqual, Marga Andrés, investigadora del centre científic Azti, i Suelen Souza, responsable de sostenibilitat i nutrició a Danone.

Seguirà la taula de Women in Food, en què intervindran les xefs Carme Ruscalleda, Laura Veraguas i Adnaloy Osio, per debatre sobre innovació gastronòmica en clau de gènere, una xerrada que reivindicarà també el talent de la dona en un sector principalment liderat per homes; prova d'això és que a la llista dels 40 millors xefs d'Espanya només hi apareixen reconegudes 5 dones.

Una altra de les taules rodones que conformen el programa de Foodture Barcelona és la de Food design for the planet, on els estudis de Sbiotica i NUNCA Estudio debatran sobre què pot oferir el món de la creativitat i el disseny a la restauració actual per ajudar a regenerar el planeta.

El dissabte 27 de novembre serà el moment per als workshops, on participaran Luki Huber i Gerrit Jan Veldman, dissenyadors que van revolucionar el món de la cuina juntament amb Ferran Adrià. Al workshop Foodture Box Experience desgranaran el Manual Thinking, un mètode de creativitat gastronòmica, per innovar en l'oferta del delivery&take away perquè els assistents puguin implementar-lo en el seu negoci. 

Mentre que al workshop de després, Post War Food, Iván Merino i Sergi Freixas, tots dos de Biscuits Barcelona, dissenyaran noves estratègies que, mitjançant el food design, donin solució als problemes alimentaris que sorgeixen després de tota gran crisi, ja sigui bèl·lica, econòmica o pandèmica; on el fet comú és que la pobresa augmenta.  Tancarem la jornada de divendres de la mà de Gabriel Lama, responsable del laboratori d’acceleració del programa de desenvolupament de l’ONU a Perú.

Experiència gastronòmica i Drinkslab

Foodture Barcelona vol ser una festa per a tots els sentits, no només per al paladar. A la xerrada Augmented Gastronomy & Mixology es coneixeran les propostes de VOM Edible Cloud i de la reconeguda cocteleria Paradiso, però serà després al Drinkslab on els assistents podran degustar les seves creacions en forma de còctels sòlids i aeris.

En aquest laboratori de creació i degustació de begudes hi haurà també sessions especials amb edicions limitades de tasts de Las Numeradas de Cervezas Alhambra, cerveses envellides en antigues botes de roure; es podran assaborir els còctels comestibles de gelatina de Las Jellys o degustar les begudes saludables fermentades de Lov Ferments.

Però la gastroexperiencia no acaba aquí. Uns quants tindran l'oportunitat de conèixer de primera mà Taste the Future, un diàleg entre el passat i el futur dels aliments, on Food & Mambo i Hidden Factory crearan un menú on es combinaran proteïnes del futur de Cocuus Cooking Science amb productes locals d'Horta de Tramuntana o Cal Tomàs.

Tot plegat maridat amb una selecció de vins ecològics de Celler Credo i The Green Wine Philosophy, i amb coberteria 100% comestible i 100% biodegradable, ideada per la startup Voilà de Laura Gispert, per tal de generar el mínim residu possible. Des de l'organització també s'oferirà als assistents que es puguin emportar el menjar sobrant en caixes cedides per Too Good To Go per no desaprofitar ni un gram.

Foodture Barcelona i la seva aposta pel talent emergent

A la zona village de l'esdeveniment hi haurà un espai dedicat als talents més emergents amb el Showcase de Talent representat per les sis escoles i universitats de disseny més importants de Catalunya – Elisava, IED, Fablab, IAAC, ESDI i BAU- que mostraran al públic assistent els seus projectes ja en fase final.

Una altra de les grans fites d'aquesta edició serà la cerimònia de lliurament dels Premis Foodture d'Innovació Sostenible by Alpro, amb més de 40 propostes presentades, que busquen donar solució al malbaratament alimentari. Serà divendres a la tarda, on es donarà a conèixer el guanyador o guanyadora que tindrà com a premi un programa d'acceleració per portar la seva idea al següent nivell. 

Foodture Barcelona acollirà també els premis Empowering Women in Agrifood, un programa d'EIT Food en col·laboració amb Naked Innovations, que dóna suport integral a 10 emprenedores amb projectes d'innovació al sector agroalimentari. Les guanyadores optaran a un premi de 10.000€ i 5.000€ per tal de poder implementar els seus projectes.

També hi haurà un espai per a l'exposició Spoons, que explora la importància del food design i la sostenibilitat al voltant de la figura de la cullera regenerativa i les seves aplicacions on han participat diferents artistes i food designers

Per a tots aquells que no puguin assistir a l'esdeveniment de manera presencial, podran seguir les conferències de tots dos dies en streaming o descobrir la Foodture Platform, que aglutina alguns dels projectes internacionals més disruptius en alimentació i salut que l'organització ha anat detectant aquest darrer any.

Segueix-nos al web i al Instagram per conèixer totes les novetats.

Article següent

Newsletter