Clúster Disseny ha celebrat aquest dimarts la jornada informativa “Conflicte a Ucraïna: afectacions a les empreses i escenaris”

Aquest dimarts 29 ha tingut lloc al HUB Cambra Digital de la Cambra de Comerç de Barcelona la sessió informativa impulsada per Clúster Disseny “Conflicte a Ucraïna: afectacions a les empreses i escenaris”, amb una quarentena d’assistents. 

La jornada ha començat amb la benvinguda d’Isabel Roig, directora de Barcelona centre de Disseny. L’encarregat d’introduir a les ponents ha estat Albert Closas, director del programa ‘Valor Afegit’ i periodista de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

La primera ponent ha estat Carme Poveda, directora d'Anàlisi Econòmica del Gabinet d'Estudis Econòmics i infraestructures de la Cambra de Comerç de Barcelona, que amb la presentació “Context geopolític i econòmic i previsió de l'afectació a l'activitat de les empreses” ha parlat sobre com la guerra està alterant les previsions de recuperació econòmica post-Covid i la incertesa econòmica que desperta el conflicte, sobretot en certs sectors claus com el comerç exterior i el turisme, el sector alimentari, les cadenes de subministrament i el sector energètic.

En la mateixa línia, Poveda ha parlat de la important afectació que tindrà la pujada continuada de la inflació en l’economia mundial i l’agreujament de l’endeutament d’alguns països per fer front als entrebancs econòmics derivats del conflicte. En última instància, Poveda ha deixat ben clar que:

“L’impacte final dependrà molt de l’eficàcia i la rapidesa de les mesures que s’apliquin. No és el moment de planificar mesures per d’aquí a tres mesos sinó que s’han d’aplicar ara”. 

Per la seva banda, Cristina Serradell, directora de la Unitat de Negoci Internacional d’ACCIÓ ha fet la seva intervenció sobre les “Afectacions comercials i mesures de suport”, on ha parlat de les sancions imposades a Rússia i les pertinents contra sancions russes, així com les afectacions comercials d’aquestes sancions a les empreses catalanes. 

Cristina Serradell: “Rússia té una llista de 200 productes prohibits per exportar a la Unió Europea, però no té massa afectació per Catalunya. El que preocupa és un esborrany de decret rus que preveu nacionalitzar empreses estrangeres que hagin cessat l’activitat”

Serradell també ha parlat de les mesures que ha aplicat la Generalitat de Catalunya per reduir l’impacte econòmic de la guerra i ha plantejat un seguit de recomanacions, com la importància de disposar d’un pla de contingència en cas de tenir una empresa exposada a les conseqüències del conflicte. 

Després de les dues ponències, Albert Closas ha moderat un debat enriquidor entre Cristina Serradell i Carme Poveda sobre les conseqüències econòmiques, financeres i socials de la invasió russa, així com la petjada ecològica que deixarà el conflicte. 

Concretament, les participants han reflexionat sobre com el model basat en la segmentació dels processos productius, utilitzant principalment la deslocalització de les fàbriques a altres països, ha deixat de ser avantatjosa pels increments dels costos laborals i logístics. En conseqüència, les cadenes de valors s’estan reconfigurant per ser més resilients i centrar-se més en estar a prop del client.  Tot i això, tant Poveda com Serradell han estat d’acord en el fet que la globalització no deixarà d’existir, sinó que s’està redefinint empesa pels canvis tecnològics

Finalment, els assistents a la jornada han pogut gaudir d’un coffee break de la mà d’illycaffè on han compartit experiències entre ells i les mateixes ponents. 

Visualitza aquí totes les imatges.

Article següent

Newsletter