Entrevista a Blanca Sorigué, Directora General del Consorci de la Zona Franca

Demà comença la segona edició de Barcelona New Economy Week (BNEW), un esdeveniment B2B en format híbrid que busca solucions per al futur de la nova economia. El principal impulsor del BNEW és el Consorci de la Zona Franca, i Barcelona centre de Disseny, torna a ser design partner.

En parlem amb la Directora General del Consorci de la Zona Franca, Blanca Sorigué.

-Quines expectatives teniu per a aquesta segona edició?
En aquesta edició hem doblat les xifres: de 389 speakers passem a 800, de 160 hores de contingut passem a 240 i, el més important, dels cinc verticals de 2020 (Logística, Real Estate, Ecommerce, Zones Econòmiques i Indústria Digital) aquest any passem a 10, afegint-ne de nous amb un plantejament més transversal però sempre sota el paraigües de la nova economia: Sostenibilitat, Mobilitat, Talent, Ciència i Ciutat. D’aquesta manera, també comptarem amb set espais emblemàtics de la ciutat per dur a terme l’esdeveniment, entre els quals ja hi ha els tres de l’any passat: Estació de França, Casa SEAT i Movistar Centre.
En aquesta segona edició esperem, principalment, consolidar BNEW com l’esdeveniment de referència de la nova economia i seguir ajudant a Barcelona per a convertir-se en la capital mundial de l’economia 4.0. En aquest sentit, esperem aconseguir una gran internacionalitat i sembla que anem pel bon camí, ja que de moment estem en un 50% de participació internacional i assistents de més de 140 països diferents.

-El BNEW ha ampliat escenaris. Enguany també estareu presents al Roca Barcelona Gallery, un espai de debat sobre la sostenibilitat. Com creus que la nova economia ha d’enfocar el repte de la sostenibilitat?
Des del Consorci de la Zona Franca de Barcelona creiem que la nova economia s’ha construït sobre el concepte de sostenibilitat i el té més que integrat. En aquest sentit, ha jugat un paper clau comptar amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts per les Nacions Unides. Tothom necessita una guia per establir-se metes i els ODS han estat una gran referència. Així doncs, la nova economia parteix des d’un model sostenible, amb noves formes de producció, de mobilitat i també de consum.

-A BNEW City participen 5 membres del Clúster Disseny de BcD: The Others, deardesign studio, Ànima Design, ​​Morillas i Digital Experience Research Center de NTT DATA Living Lab de everis, una molt bona iniciativa per destacar la potencia del disseny a la ciutat. Com creus que la creativitat en general o el disseny en particular pot aportar a la nova economia?
Ens trobem davant d’una nova etapa que evoluciona a un ritme trepidant però en la qual tot està per definir i construir, en aquest sentit es necessita tota la creativitat possible per establir els nous paràmetres de la nova economia, que ens serveixin per aconseguir un model on la digitalització i les noves tecnologies seran el centre de totes les activitats, sempre basades en valors com la sostenibilitat o les aliances.
El disseny en particular també té un paper essencial. Per exemple, en la indústria 4.0, veiem com cada poc temps apareixen noves formes de produir com, per exemple, la impressió 3D. En tot aquest procés, els experts en disseny són imprescindibles per determinar quines seran les formes de producció del futur.

-La funció de les fires és fonamental. Són insubstituïbles com a punt de trobada? Què ens ha ensenyat la pandèmia sobre els macro esdeveniments híbrids?
Està clar que les fires en format presencial segueixen sent necessàries, ja que hi ha sectors en els qual poder veure físicament un producte o un material és imprescindible a l’hora de prendre decisions. Sens dubte, seguiran exercint com a grans punts de trobada tant professionals com de cara al públic.
Tot i així, BNEW ens ha ensenyat una nova manera de fer esdeveniments híbrids, que permet tenir un alt percentatge d’internacionalitat i reunir a experts de sectors molt diferents entre els quals poden sorgir sinèrgies i que, de no ser per aquest esdeveniment, no es trobarien. Està clar que en un futur, esperem que proper, quan es recuperi la normalitat sanitària, els dos models conviuran.

- Des del Consorci de la Zona Franca esteu preparant el llançament del DFactory Barcelona, un projecte de transformació digital de la indústria europea. Com creus que podem sumar des del sector del disseny en aquest ambiciós projecte?
Com deia anteriorment, en la utilització de noves tecnologies aplicades a la indústria, els experts del sector del disseny juguen un paper fonamental a l’hora de trobar la manera d’establir noves formes de produir i així avançar cap un model industrial 4.0.
Durant aquesta etapa de transició estan apareixent moltes professions que fins ara no existien i, en molts casos, el disseny és una de les característiques necessàries.

-En aquesta edició mostreu la vostra solidaritat amb una donació a Pallapupas. Creus que aquest és un valor indispensable en aquesta nova economia?
Sens dubte, la nova economia té valors molt definits i la solidaritat n’és un d’ells. Les aliances i la solidaritat cobren una especial importància en un entorn constantment canviant. El teixit empresarial i productiu s’ha adonat dels avantatges de treballar de manera conjunta i d’ajudar als col·lectius més desfavorits.
En el nostre cas, en aquesta edició de BNEW ens sentim molt orgullosos de poder fer una aportació a una ONG com Pallapupas, que s’encarrega de treure somriures a nens hospitalitzats.

Article següent

Newsletter