European Design Leadership Board

El disseny ha estat reconegut com a una disciplina clau per aportar idees al mercat de la Unió per la Innovació - Iniciativa Europa 2020. L'ús estratègic del disseny en sectors de la societat com els negocis, les empreses i el sector públic contribueix a la innovació impulsada pels usuaris pel benefici dels ciutadans.

Per aprofitar tot el potencial del disseny per a la innovació i reforçar el vincle entre el disseny, la innovació i la competitivitat, la Comissió Europea va posar en marxa la Iniciativa de Disseny i Innovació Europea (EDII) el gener del 2011.

Aquesta iniciativa té com a objectius:

  • Augmentar la consciència del disseny com a motor de la innovació a Europa
  • Millorar el seu paper com una disciplina clau per portar les idees al mercat transformant-les en productes, processos o serveis fàcils d'usar per les empreses i els serveis públics de la UE.

Per tal de dirigir el EDII, la Comissió Europea va crear l'European Design Leadership Board (EDLB). Per assegurar el vincle crucial entre el disseny i la innovació, la Junta està integrada per 15 experts en innovació i disseny de diversos orígens (per exemple, el sector empresa, l'educació superior, dissenyadors, organismes nacionals i regionals de promoció del disseny i la innovació). BCD, representada per la seva directora general, Isabel Roig, està exercint un paper molt actiu.

Membres de la EDLB:

1. Deborah Dawton, presidenta de BEDA (The Bureau of European Design Associations).

2. Gerin Trautenberger, en representació de la UEAPME - European Association of craft, small and medium-sized Enterprises represented i Chief Executive Officer de Microgiants Industrial Design GMBH.

3. Andrea Siodmok, Technology Strategy Board, en representació de la TAFTIE - the European Network of Innovation Agències.

4. Andrej Kupetz, Chief Executive Officer del German Design Council.

5. Isabel Roig, directora general de BCD Barcelona Centre de Disseny.

6. Dr Miklós Bendzsel, president del Hungarian Design Council.

7. Christian Bason, del MindLab Copenhagen.

8. Giovanni Antonio Cocco, director general de l'ISNART SCPA, Istituto Nazionale Ricerche Turistiche.

9. Rachel Cooper, Professora de Design management, presidenta del Lancaster Institute for the Contemporary Arts i presidenta del Imagination Lancaster.

10. Olli-Pekka Kallasvuo, president del comitè de suport al World Design Capital Hèlsinki 2012, expresident i CEO de Nokia Corporation.

11. Stefano Marzano, Chief Design Officer i membre del Group Management del Electrolux Group.

12. Klemens Rossnagel, responsable del Design Research Audi Group.

13. Livia Tirone, fundadora d'estrebades NUNES.

14. Roberto Verganti, professor a la Politècnica de Milà.

15. Thierry Wasser, perfumista de Guerlain.

El Consell de Direcció, juntament amb la Secretaria de la Iniciativa Europea per a la Innovació en Disseny i la Comissió Europea, desenvoluparà una visió conjunta amb les prioritats i accions per tal de millorar la integració del disseny a les polítiques d'innovació.

Al setembre de 2012, el vicepresident de la CE, Antonio Tajani, va rebre l'informe "Design for Growth & Prosperity" amb 21 recomanacions dels membres del EDLB. Aquest informe va ser lliurat i discutit durant l'European Design Innovation Summit celebrada els dies 17 i 18 de setembre de 2012 a Hèlsinki.

Per a més informació, si us plau visiteu el lloc web de la CE.